<<Strona główna

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah

Autor: thiessa @ 11:24pm, środa 13 Czerwiec 2018.

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah, Baked lemon asparagus with radishes and dukkah


Uwielbiam w sezonie szparagowym zajadać się nimi przyrządzonymi według starych, sprawdzonych przepisów, tak samo jak uwielbiam testować nowe przepisy. Ten wypróbowałam w tamtym roku i jest to całkiem udane połaczeniie. Upieczone rzodkiewki stają się łagodne a jednocześnie pozostają lekko chrupiące a z dukkah wszystko smakuje doskonale. Podaję linka dop przepisów, które wykorzystuję najczęściej. Receptura na dukkah sładkie jest w treści przepisu a na wytrawne w komentarzu. Jest to mieszanka któr a rzadko wykorzystuję zimą, ale kiedy nadchodzi lato robie regularnie i zawsze mam zapas w słoiku. Wykotrzystuję do posypywania sałatek, które zabieram ze sobą do pracy oraz do posypywania zup. Podaję też przepis na dukkach Dominiki, który wypróbowałam i jest bardzo dobry.

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah, Baked lemon asparagus with radishes and dukkah

Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
Źródło: "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta" Dominik Wójciak

1 pęczek zielonych szparagów ( ok. 400g raczej cienkich łodyg), z odłamanymi końcówkami i pokrojone na 4 kawałki,
3 pęczki rzodkiewek (ok. 450g), przekrojonych na połówki,
4 szalotki, każda pokrojona na 8 części,
1 niewoskowana cytryna, przekrojona wzdłuż na pół a następnie na półplasterki,
2 łyżki oliwy extra virgine + do wykończenia,
1-2 łyżki dukkah*
100g dobrej greckiej fety, do podania opcjonalnie.

Szparagi, rzodkiewki, szalotki i plasterki cytryny wymieszać z oliwą i 1/2 łyżeczki soli. Wyłożyć warzywa na blachę lub naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 minut do piekarnika.

Po upieczeniu posypać dukkah i pokruszoną fetą.
Podawać od razu skropione oliwą.

*Dukkah Dominiki Wójciak z książki "Ziarno"

1/4 szklanki orzechów laskowych,
1/4 szklanki pistacji,
2 łyżki ziaren słonecznika,
1 łyżka ziaren sezamu,
1 łyżka ziaren kuminu,
2 łyżki nasion kolendry,
1 łyżeczka ziaren czarnuszki,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki soli.

Orzechy laskowe i pistacje przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut ( z tym czasem uważać, mój piekarnik po tym czasie spaliłby wszystko na węgiel) następnie przestudzić je i zetrzeć ich skórkę, pocierając orzechy w dłoniach. Skórka może nie zejść do końca, ale nie trzeba się tym przejmować. Tak przygotowane orzechy utłuc w moździerzu na większe kawałki.
Kiedy orzechy się pieką uprażyć ziarna słonecznika na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Następnie uprażyć sezam. Ziarna podgrzewa c powoli, bo łatwo się przypalają i są wówczas gorzkie. Sezam utłuc w moździerzu, niezbyt dokładnie i przełożyć do miski razem z orzechami i słonecznikiem. Na koniec na patelnię wrzucić przyprawy. Prażyć je aż zaczną pachnieć a następnie rozetrzeć w moździerzu na proszek.
Wymieszać utłuczone ziarna sezamu, orzechy, słonecznik, przyprawy i sól.
Dukkah po przestygnięciu przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Przyprawą posypywać ulubione sałatki i pieczone warzywa.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (8)

Zupa z brukwi

Autor: thiessa @ 8:34pm, Niedziela 11 Luty 2018.

Zupa z brukwi, Rutabaga soup


Brukiew po latach zapomnienia powoli wraca na nasze stoły i bardzo się z tego cieszę. Nie tak dawno jarmuż był zapomnianym warzywem, dlatego, żeby go zjeść musiałam uprawiać go na działce. Obecnie dostępny jest niemal wszędzie i zapanowała moda na jego spożywanie. Miejmy nadzieje, że jego los podzieli brukiew, która popadła w zapomnienie pewnie, dlatego że była uważana za warzywo biedaków. Kojarzy się również z obozami koncentracyjnymi, o czym można przeczytać w niejednej książce.
Przez długą nieobecność w naszym menu została na tyle zapomniana, że większość ludzi nie ma pojęcia, co z nią począć. A można dosłownie wszystko. ũwietnie smakuje na surowo, potraktowana jak kalarepka. Sprawdzi się w surówkach, jako dodatek do gotowanych ziemniaków, pieczona, jako składnik dań jednogarnkowych i oczywiście w zupach.
U mnie zupa jest zawsze pierwszą myślą, jeśli dopadłby mnie kiedykolwiek dylemat, co zrobić z jakiegoś warzywa, dlatego też zaczynam od przepisu na mój ulubiony krem z brukwi.
Zupa jest lekko słodka w smaku, dlatego ja podaję ją z odrobiną oleju chilli lub srirachą, żeby przełamać tę słodycz czymś ostrym. Nie jest to jednak obligatoryjne.

Zupa - krem z brukwi
Źródło: przepis własny

olej do smażenia,
1 por biała i jasnozielona część, pokrojona w plastry,
1 kg brukwi, pokrojonej w kostkę,
1/2 szklanki płatków migdałowych,
2 l bulionu warzywnego,
sól i pieprz,
natka pietruszki do podania,
olej chilli do podania (opcjonalnie).

Na suchej patelni podprażyć płytki migdałowe, aż się lekko zezłocą. Przyrumienione płatki odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i smażyć, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym bulionem. Dodać płatki migdałowe (trochę odłożyć do ozdoby) i gotować całość do momentu, kiedy brukiew będzie miękka. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (5)

Harira

Autor: thiessa @ 10:27pm, Wtorek 2 Styczeń 2018.

Harira


Harira to najbardziej znana zupa Maghrebu, najpopularniejsza zwłaszcza w Maroku. Przepisów na tę zupę jest mnóstwo. Obowiązkowe są ziarna soczewicy i ciecierzycy oraz przyprawy i kolendra. Najczęściej gotuje się ją z dodatkiem baraniny lub wołowiny, ale zdarza się też kurczak. Zupę można zagęścić makaronem, ryżem lub kuskusem ja jednak wolę wersję bezwęglowodanową. Powód jest prosty. Zupa po odgrzaniu na drugi dzień zyskuje na smaku, natomiast rozgotowany ryż czy makaron już nie bardzo.
Taka zupa jest tak aromatyczna i rozgrzewająca, że idealnie nadaje się na nasze zimy. Może się wydawać dziwne, że tak rozgrzewająca zupa (słowo "harira" pochodzi z arabskiego "harr", co oznacza gorący) jadana jest w gorącym klimacie. Wszystko jednak ma swoje wytłumaczenie. Podczas ramadanu ma za zadanie przywracać siły muzułmanów po całodziennym poście. Gorące dania w gorącym klimacie regulują również temperaturę ciała. Kiedy byłam małą dziewczynką mama zawsze mi powtarzała, że najlepiej podczas upału ugasi pragnienie gorąca herbata i podawała za przykład pracowników hut, pracujących w wysokich temperaturach, którzy zawsze ratują się gorącymi napojami. 
Zwykle robię te zupę według zupełnie innego przepisu, ale tym razem ugotowałam ją według przepisu ze świetnej książki Ewy Szyc-Juchnowicz, która wychowała się w Algierii i wie wszystko o przyprawach.

Harira

Źródło: "Przyprawy" Ewa Malika Szyc-Juchniewicz

300 g mielonej baraniny (u mnie wołowina),
100g suchej zielonej soczewicy,
200 g ugotowanej ciecierzycy,
2 duże cebule, posiekane,
4 łodygi selera naciowego, posiekanego,
2 bataty, pokrojone w kostkę,
oliwa do smażenia,
1 łyżka imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kuminu,
sól,
1 puszka pomidorów pelati,
1 pęczek kolendry,
pasta harissa do smaku.

Podsmażyć na oliwie cebulę z selerem. Kiedy cebula się zezłoci dodać mięso, przyprawy i sól. Wlać 3 litry wody ( ja nie lubię rzadkich zup, więc wlałam mniej) i dodać bataty. Po zagotowaniu dodać soczewicę oraz ciecierzycę.
Gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Dodać pomidory, gotować jeszcze 10 minut, po czym dodać kolendrę. Zagotować i skorygować smak.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (13)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów